ikona
Úspory

Chladničky a mrazničky

Energetický štítek

Evropská databáze produktů EPREL

Ledničky, mrazničky a spotřebiče pro uchovávání vína

Jak vybrat chladničku či mrazničku?

Používáte chladničku, mrazničku nebo chladničku kombinovanou s mrazničkou? Tato zařízení jsou v provozu 24 hodin denně a spotřebovávají elektřinu 365 dní v roce. Stálé zapojení těchto zařízení se viditelně projevuje na fakturách za elektřinu. Jestliže se rozhodnete koupit si nový spotřebič, stojí za to vybrat si energeticky úsporný, protože to ušetří energii i vaše peníze.

Nejdříve je důležité vybrat hlavní parametry chladničky a mrazničky a její provedení.

  1. Počet lidí v domácnosti
    • 1 až 2 osoby – vyberte spotřebič s užitným objemem 100 až 160 litrů pro chladničku a 30 až 50 litrů pro mrazničku; tomu odpovídají obvykle spotřebiče s výškou 88-160 cm.
    • 3 osoby – vyberte spotřebič s užitným objemem 160 až 210 litrů pro chladničku a 50 až 80 litrů pro mrazničku; tomu odpovídají obvykle spotřebiče s výškou 160-180 cm.
    • 4 a více osob – vyberte spotřebič s užitným objemem minimálně 250 litrů pro chladničku a 80 litrů pro mrazničku; tomu odpovídají obvykle spotřebiče s výškou 180-200 cm.
  2. Volně stojící vs. vestavná
    • Volně stojící spotřebiče mohou být v kuchyni umístěny flexibilně a podle prostorových možností. Například hned vedle jiného kuchyňského nábytku. K dostání jsou spotřebiče vysoké až 205 cm.
    • Vestavěná chladnička se vmontovává většinou do vysoké skříňky určené k tomuto účelu, menší spotřebiče také pod pracovní plochu. Vestavná chladnička musí mít dostatečný přístup k větrání, v opačném případě se zahřívá a zvyšuje se její spotřeba.
  3. Chladnička s mrazničkou?
    • Pokud už je v domácnosti k dispozici mraznička, raději si vyberte chladničku bez mrazničky. Modely bez mrazicí části spotřebují asi o třetinu méně energie než chladničky stejné velikosti s mrazicí částí se čtyřmi hvězdami.
    • V opačném případě máte na výběr jednodveřovou chladničku s mrazícím boxem nebo dvoudveřovou chladničku kombinovanou s mrazničkou. Pokud si vystačíte s malými zásobami, spotřebitelské organizace doporučují objem mrazničky nebo mrazicího boxu 50 až 80 litrů. Pokud vytváříte velké zásoby, objem by měl být 100 až 130 litrů.
  4. Přídavné funkce
    • No Frost – Díky této funkci už není nutné provádět odmrazování. Spotřebič s technologií No Frost ale spotřebovává o něco více elektřiny než spotřebič stejné energetické třídy bez této funkce.
    • Akustický nebo vizuální výstražný signál – Těmito signály na sebe spotřebič upozorní při příliš vysoké teplotě nebo v případě nezavřených dveří.
    • Nulová zóna – Chladná skladovací zóna s teplotou kolem 0 °C. Spotřebiče s touto zónou mohou při stejné energetické třídě spotřebovávat více energie.
    • Rychlé zchlazení potravin – Spotřebiče s touto funkcí budou spotřebovávat více energie než spotřebiče bez rychlého zchlazení potravin.
  5. Pokud máte představu o velikosti a typu spotřebiče, je důležité vybrat v dané kategorii úsporný spotřebič. V tom vám pomůže energetický štítek a energetická třída.

Doporučená kritéria

Pro maximální úsporu doporučujeme vybírat následující energetické třídy:

  • Kombinované chladničky a mrazničky volně stojící: energetická třída min. B
  • Kombinované chladničky a mrazničky vestavné: energetická třída min. D
  • Americké (side by side) chladničky: energetická třída min. D
  • Samostatné volně stojící chladničky: energetická třída min. C
  • Samostatné vestavné chladničky: energetická třída min. D
  • Samostatné volně stojící mrazničky: energetická třída min. C
  • Samostatné vestavné mrazničky: energetická třída min. E

Doporučení a tipy k provozu

  • Rychlé tvoření ledu v mrazničce může být způsobeno nefunkčním těsněním dveří. Těsnění dveří pravidelně kontrolujte.
  • Zkontrolujte tloušťku námrazy ve své chladničce nebo mrazničce. Pokud její tloušťka přesahuje 1 cm, začněte odmrazovat.
  • Odmrazování snižuje náklady na energie. Pokud je v mrazničce vrstva námrazy, k chlazení jídla a navíc i ledu je třeba více energie a tedy vašich peněz.
  • Funkce automatické odmrazování je sice velmi pohodlná, ale může to znamenat větší spotřebu energie v porovnání s mrazničkami bez této funkce, pokud je pravidelně odmrazujete.
  • Pro úsporu energie byste měli využívat různých teplotních zón v chladničce. Doporučujeme následující systém: nejtepleji je v horní části. Ukládejte tam zbytky uvařených pokrmů. Zelenina patří do zásuvky na zeleninu. Polička přímo nad ní je nejchladnější oblast chladničky a měla by tak sloužit k uskladnění jednoduše se kazících potravin jako jsou maso a ryby.
  • Je velmi důležité chladničku vhodně umístit. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření, zapotila by se. To samé platí pro další zdroje tepla jako je trouba, myčka nebo radiátor umístěné v její blízkosti.
  • Ujistěte se, že nic nezakrývá odvětrávací otvory na zadní straně chladničky. Ohřátý vzduch potřebuje unikat, protože jinak se chladnička zahřívá a spotřebovává více energie. Ze stejného důvodu nedoporučujeme chladničky zabudovávat do kuchyňských linek.
  • Nenastavujte teplotu v chladničce příliš nízko. Ideální teplota pro chladničku je 6-7°C. Teplota 4°C zvýší spotřebu o 20%. V mrazničce stačí minus 18 °C.
  • Abyste zbytečně nezvyšovali spotřebu energie, nechte teplé potraviny před uložením do chladničky nejprve vychladnout.
  • Nenechávejte dveře chladničky nebo mrazničky otevřené déle, než je nezbytně nutné.

Umístění energetického štítku v kamenné prodejně

Prodejci jsou povinni zajistit, aby byly energetické štítky viditelné u všech modelů výrobků, které vystavují a spotřebitelé tedy měli možnost před koupí štítek vidět. Energetické štítky by měly být připevněny na přední nebo vrchní straně výrobku.

Umístění energetického štítku v e-shopu

Prodejci jsou povinni zobrazit v blízkosti ceny celý energetický štítek nebo alespoň třídu ve formě šipky s odkazem na celý energetický štítek.

Právní předpisy

Štítkování: 2016/2019

Ekodesign: 2019/2019