Energetický štítek
Jak vybrat chladničku a mrazničku
Používáte chladničku, mrazničku nebo chladničku kombinovanou s
mrazničkou? Tato zařízení jsou v provozu 24 hodin denně a spotřebovávají
elektřinu 365 dní v roce. Stálé zapojení těchto zařízení se viditelně
projevuje na fakturách za elektřinu. Jestliže se rozhodnete koupit si nový spotřebič, stojí za to vybrat si energeticky úsporný, protože to ušetří energii i vaše peníze.
Nejdříve je důležité vybrat hlavní parametry chladničky a mrazničky a
její provedení. Poté můžeme vybrat ten nejúspornější spotřebič na
seznamu Úsporné spotřebiče.
- Počet lidí v domácnosti
- 1 až 2 osoby – vyberte spotřebič s užitným objemem 100 až 160 litrů
pro chladničku a 30 až 50 litrů pro mrazničku; tomu odpovídají obvykle
spotřebiče s výškou 88-160 cm.
- 3 osoby – vyberte spotřebič s užitným objemem 160 až 210 litrů pro
chladničku a 50 až 80 litrů pro mrazničku; tomu odpovídají obvykle
spotřebiče s výškou 160-180 cm.
- 4 a více osob – vyberte spotřebič s užitným objemem minimálně 250
litrů pro chladničku a 80 litrů pro mrazničku; tomu odpovídají obvykle
spotřebiče s výškou 180-200 cm.
- Volně stojící vs. vestavná
- Volně stojící spotřebiče mohou být v kuchyni umístěny flexibilně a
podle prostorových možností. Například hned vedle jiného kuchyňského
nábytku. K dostání jsou spotřebiče vysoké až 205 cm.
- Vestavěná chladnička se vmontovává většinou do vysoké skříňky určené
k tomuto účelu, menší spotřebiče také pod pracovní plochu. Vestavná
chladnička musí mít dostatečný přístup k větrání, v opačném případě se
zahřívá a zvyšuje se její spotřeba.
- Chladnička s mrazničkou?
- Pokud už je v domácnosti k dispozici mraznička, raději si vyberte
chladničku bez mrazničky. Modely bez mrazicí části spotřebují asi o
třetinu méně energie než chladničky stejné velikosti s mrazicí částí se
čtyřmi hvězdami.
- V opačném případě máte na výběr jednodveřovou chladničku s mrazícím
boxem nebo dvoudveřovou chladničku kombinovanou s mrazničkou. Pokud si
vystačíte s malými zásobami, spotřebitelské organizace doporučují objem
mrazničky nebo mrazicího boxu 50 až 80 litrů. Pokud vytváříte velké
zásoby, objem by měl být 100 až 130 litrů.
- Přídavné funkce
- No Frost – Díky této funkci už není nutné provádět odmrazování.
Spotřebič s technologií No Frost ale spotřebovává o něco více elektřiny
než spotřebič stejné energetické třídy bez této funkce.
- Akustický nebo vizuální výstražný signál – Těmito signály na sebe
spotřebič upozorní při příliš vysoké teplotě nebo v případě nezavřených
dveří.
- Nulová zóna – Chladná skladovací zóna s teplotou kolem 0 °C.
Spotřebiče s touto zónou mohou při stejné energetické třídě
spotřebovávat více energie.
- Rychlé zchlazení potravin – Spotřebiče s touto funkcí budou
spotřebovávat více energie než spotřebiče bez rychlého zchlazení
potravin.
- Pokud máte představu o velikosti a typu spotřebiče, je důležité
vybrat v dané kategorii úsporný spotřebič. V tom vám pomůže energetický
štítek a energetická třída. V současnosti je pro kombinované chladničky a mrazničky
nejlepší volbou energetická třída C (další kategorie viz zde).
Doporučení a tipy k provozu chladničky a mrazničky
- Rychlé tvoření ledu v mrazničce může být způsobeno nefunkčním těsněním dveří. Těsnění dveří pravidelně kontrolujte.
- Zkontrolujte tloušťku námrazy ve své chladničce nebo mrazničce. Pokud její tloušťka přesahuje 1 cm, začněte odmrazovat.
- Odmrazování snižuje náklady na energie. Pokud je v mrazničce vrstva
námrazy, k chlazení jídla a navíc i ledu je třeba více energie a tedy
vašich peněz.
- Funkce automatické odmrazování je sice velmi pohodlná, ale může to
znamenat větší spotřebu energie v porovnání s mrazničkami bez této
funkce, pokud je pravidelně odmrazujete.
- Pro úsporu energie byste měli využívat různých teplotních zón v
chladničce. Doporučujeme následující systém: nejtepleji je v horní
části. Ukládejte tam zbytky uvařených pokrmů. Zelenina patří do zásuvky
na zeleninu. Polička přímo nad ní je nejchladnější oblast chladničky a
měla by tak sloužit k uskladnění jednoduše se kazících potravin jako
jsou maso a ryby.
- Je velmi důležité chladničku vhodně umístit. Nevystavujte ji přímému
slunečnímu záření, zapotila by se. To samé platí pro další zdroje tepla
jako je trouba, myčka nebo radiátor umístěné v její blízkosti.
- Ujistěte se, že nic nezakrývá odvětrávací otvory na zadní straně
chladničky. Ohřátý vzduch potřebuje unikat, protože jinak se chladnička
zahřívá a spotřebovává více energie. Ze stejného důvodu nedoporučujeme
chladničky zabudovávat do kuchyňských linek.
- Nenastavujte teplotu v chladničce příliš nízko. Ideální teplota pro
chladničku je 6-7°C. Teplota 4°C zvýší spotřebu o 20%. V mrazničce stačí
minus 18 °C.
- Abyste zbytečně nezvyšovali spotřebu energie, nechte teplé potraviny před uložením do chladničky nejprve vychladnout.
- Nenechávejte dveře chladničky nebo mrazničky otevřené déle, než je nezbytně nutné.
Umístění energetického štítku v kamenné prodejně
Prodejci jsou povinni zajistit, aby byly energetické štítky viditelné
u všech modelů výrobků, které vystavují a spotřebitelé tedy měli
možnost před koupí štítek vidět. Energetické štítky by měly být
připevněny na přední nebo vrchní straně výrobku.
Umístění energetického štítku v e-shopu
Prodejci
jsou povinni zobrazit v blízkosti ceny celý energetický štítek nebo
alespoň třídu ve formě šipky s odkazem na celý energetický štítek.